Over kinderschoenen en onderhoud

Kinderen houden van rennen, vliegen, klimmen en spelen. Kinderschoenen worden dan ook aan de zwaarste beproevingen blootgesteld.

Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw kind langer plezier heeft van zijn of haar schoenen. Ook vragen wij u om met het volgende rekening te houden: Onze merken gebruiken de beste materialen en goede zolen. Kinderen gebruiken schoenen intensiever dan volwassenen en daarom slijten de schoenen vaak sneller. Met name de neuzen van de kinderschoenen blijven altijd een kwetsbare plek. Beschadigingen aan ritsen en aan de hielpartij komen ook vaker voor bij kinderschoenen. Dit kan vaak voorkomen worden door de schoenen niet te haastig en/of op de juiste manier aan te trekken.

Accessoires maken een schoen vaak extra leuk en worden met grote zorg bevestigd. Deze accessoires blijven echter kwetsbaar en het is mogelijk dat deze kapot gaan of loskomen. Onze merken maken ook gebruik van modische materialen, zoals lak, metallic, ponyhair of fantasiematerialen. Deze materialen geven de schoenen een unieke look, maar maken de schoen ook gevoeliger voor beschadigingen. Voor langer draagplezier adviseren wij u om de schoenen altijd goed en regelmatig in te spuiten. Wij geven u graag advies over het juiste onderhoud en de juiste onderhoudsproducten.

 

Hoe komt de prijs van een kinderschoen tot stand?

Deze vraag krijgen wij met grote regelmaat. “Een kinderschoen is toch veel kleiner dan een schoen voor volwassenen, waarom zijn ze dan net zo duur?’’

Om de prijs van onze schoenen te verklaren leggen we graag wat uit over het productieproces en onze waarden: Vrijwel alle merken die wij verkopen hebben de ontwikkelingen, zoals het tekenen van de schoenen, het bedenken van de concepten en het ontwikkelen van de loopzolen, in eigen beheer. Hierdoor kunnen ze de kwaliteit van hun schoenen goed controleren en waarborgen. De schoenen worden tot in detail uitgewerkt volgens de laatste ontwikkelingen en trends.

Zo bestaat een kleine babyschoen gemiddeld uit zo’n 26 onderdelen, waarbij ieder onderdeel soms is uitgevoerd in een ander materiaal en een andere kleur. En dat maal twee. De productie van de schoenen vindt plaats in Europa. In landen als Spanje, Italië en Portugal. Daar werkt men vaak binnen coöperaties samen met Spaanse, Italiaanse of Portugese (familie)schoenfabrieken.

In deze fabrieken worden de schoenen volledig met de hand gemaakt. Een gemiddelde schoen ondergaat zo’n 180 handelingen, van de snijtafel waar het leer wordt gesneden tot aan de verpakkingstafel waar de schoenen nog eens grondig worden geborsteld, gereinigd en gecontroleerd voor ze de doos ingaan. Onze merken gebruiken de beste materialen. De beste leersoorten die in Europa gelooid zijn. Hiermee voldoet men aan de strenge Europese kwaliteitseisen en is het vrij van schadelijke stoffen.

De prijs van de schoenen is dus een optelsom van de kosten voor materiaal en arbeid, waarbij de prijs met name bepaald wordt door het arbeidsintensieve maakproces. Arbeid in Europa is duurder dan in lageloonlanden zoals India of Indonesië. ‘’Waarom wordt dan toch in Europa geproduceerd als de arbeid duurder is?’’ Bij verantwoord schoeisel hoort ook een verantwoorde manier van produceren. Er wordt niet alleen gecontroleerd op de kwaliteit van de materialen en het eindproduct maar men ziet ook toe op veilige, gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen van het personeel in de fabrieken.

Zo garandeert men ook dat alle producten eerlijk en niet door kinderarbeid vervaardigd zijn. De honger naar minder kosten en lagere prijzen wordt vaak betaald door diegene die al niets hebben in deze wereld.

Wij kiezen ervoor om hier niet en mee te doen. En jij?

 

Kinderschoenen kopen

Kindervoeten groeien nu eenmaal snel. Voor de juiste maat wil je het liefst dat je kind de schoenen past en een stukje gaat lopen of rennen in de winkel. De juiste maat is belangrijk en een schoen moet natuurlijk ook lekker zitten. Het kopen van passende schoenen is vaak een uitdaging omdat een kind niet altijd goed aangeeft of een schoen lekker zit, maar meer bezig is met mooie kleuren, glitters en lampjes. Een bezoek aan een winkel heeft daarom de voorkeur!

 

Voetlengte controleren

Voeten groeien de eerste twee tot drie jaar wel twee tot drie maten per jaar. Daarna gaat het iets minder hard, gemiddeld één tot twee maten per jaar. Daarom is het verstandig om de voeten van je kind meerdere keren per jaar te meten. Veel (kinder)schoenen hebben een losse binnenzool. Je kan dan de lengte controleren door de binnenzool uit de schoen te halen en de afdruk van de voet op de zool te bekijken. Als de afdruk van de tenen op de rand van de zool staat is de schoen te klein. Om te kijken of (nieuwe) schoenen de juiste maat hebben kan je ook het kind op de binnenzool laten staan. Zorg dat je kind zo ver mogelijk naar achteren op de binnenzool staat en kijk hoeveel ruimte er over is bij de langste tenen. Het advies is om gemiddeld 1 -1,5 cm ruimte aan te houden (5-8 mm afwikkelruimte en 5 mm groeiruimte). Het topje van de zool wordt hierin niet meegerekend.

 

Een goede pasvorm

Als een kindje net begint met lopen en alleen binnenshuis loopt zijn sokjes met antislip aan de onderzijde voldoende. Wanneer een kindje ook buiten gaat lopen is het tijd voor de eerste schoentjes. De eerste schoentjes moeten een soepele en flexibele zool hebben zodat de voetspiertjes zich goed kunnen ontwikkelen. De schoentjes zijn vooral bedoeld om de voetjes te beschermen en warm te houden. Na deze eerste fase zijn ook andere eigenschappen belangrijk. Allereerst: er mag wat ruimte zijn om te groeien, maar koop schoenen niet té groot. Een schoen die niet voldoende om de voet sluit, belemmert een goede afwikkeling. Let daarnaast ook op:

  • Juiste pasvorm, dat wil zeggen goede lengte, breedte en wijdte;
  • Goede en stevige sluiting over de bovenzijde (wreef) van de voet, met veters of klittenband;
  • Flexibele zool voor een goede afwikkeling;
  • Buigpunt van de schoen moet onder de bal van de voet zitten, ter hoogte van het grote teengewricht;
  • Lage en brede hak.

 

Schoenen van grote broer of zus

Kindervoeten groeien snel en kinderschoenen zijn vaak snel alweer te klein. We krijgen regelmatig de vraag of je schoenen die te klein zijn geworden, aan een jonger broertje of zusje kunt geven. Schoenen verliezen door het dragen stevigheid en de loopzool kan slijten. Het wordt daarom afgeraden om gedragen schoenen door te geven. Ieder voetje is ook anders, zo kan het voetje van het broertje of zusje smaller of juist breder zijn, waardoor de pasvorm van het reeds gedragen schoentje niet goed is. Zijn schoenen nagenoeg ongedragen dan hoeft het geen problemen te geven. Het is dan dus wel belangrijk dat de schoenen in goede staat zijn, geen slijtage van de zool en binnenwerk vertonen en bij het voetje passen van het broertje of zusje.

 

Tabel Voetmaat Kinderen

Maat EU. Houdt er rekening mee dat; schoenmaten kleiner en/of groter kunnen uitvallen. Bij sportmerken vaak wordt uitgegaan van Amerikaanse maten (deze zijn niet gelijk aan EU-maten); wanneer een schoentje te ruim aanvoelt het schoentje ook te breed kan zijn i.p.v. te groot (verwissel lengte nooit met breedte). Check altijd de lengte of er voldoende ruimte is ongeacht de maat.

 

Voetlengte kindervoet

Maat indicatie nieuw

paar schoenen

(incl. extra ruimte)

9,1 tot 9,4 cm

17

9,7 tot 10,1cm

18

10,4 tot 10,7 cm

19

11,1 tot 11,4 cm

20

11,7 tot 12,1 cm

21

12,4 tot 12,7 cm

22

13,1 tot 13,4 cm

23

13,7 tot 14,1 cm

24

14,4 tot 14,7cm

25

15,1 tot 15,4 cm

26

15,7 tot 16,1 cm

27

16,4 tot 16,7 cm

28

17,1 tot 17,4 cm

29

17,7 tot 18,1 cm

30

18,4 tot 18,7 cm

31

19,1 tot 19,4 cm

32

19,7 tot 20,1 cm

33

20,4 tot 21,7 cm

34

21,1 tot 21,4 cm

35

21,7 tot 22,1 cm

36

22,4 tot 23,7 cm

37

23,1 tot 23,4 cm

38

23,7 tot 24,1 cm

39

24,4 tot 24,7 cm

40